diumenge, 9 de maig del 2010

L'enganyifa del múltiplex del Grup Godó

Quan algú consulta l'hemeroteca, a vegades, pot sortir malparat. Això és el que li passa al grup Godó si consultem La Vanguardia del 2 d'agost de 2003. En aquella edició, s'informava de la llicència TDT que havia aconseguit Emissions Digitals de Catalunya (EDC), gràcies a la decisió de la Generalitat (en aquella època, convergent). L'acord atorgava un multiplex sencer a EDC, és a dir, quatre canals de televisió que arribarien a tot el país en un període relativament curt. EDC era un holding format pel mateix grup Godó (62,5%) i altres accionistes, entre ells, l'Orfeó Català de Fèlix Millet. Segons va comunicar el grup, la proposta d'EDC preveia quatre canals: un generalista, un infantil, un altre musical i un quart d'estils de vida. A més, la societat manifestava la seva voluntat de que tots els programes de producció pròpia fossin 100% en català. De fet, l'objectiu del Govern era augmentar l'oferta televisiva catalana, per tant, era una de les obligacions que havia de complir el múltiplex TDT.


Fragment de l'últim Vitamina N, un dels programes de més audiència de la història del canal

Doncs bé, la història no ha anat així. En un primer moment, el canal local Citytv va tenir a la seva graella programes populars, com ara el Vitamina N, La bona vida, Minoria Absoluta, City a cegues... Els seus estudis a la plaça Francesc Macià eren coneguts pels barcelonins i la gent va anar coneixent aquest canal. Més endavant, Citytv va arribar a tot Catalunya gràcies a l'acord signat amb Flaix TV, pel qual el canal de Miq
uel Calçada deixava d'emetre a canvi d'un dels quatre canals TDT de Godó. Tot i això, aquest conveni mai s'ha fet realitat.

Més tard, Citytv va canviar el seu nom per Td8. El nou nom va durar 6 mesos, després d'una intensa campanya publicitària. Des de novembre del 2006, el nom del canal generalista és 8tv. Doncs bé, si analitzem la graella d'aquest canal veurem la baixa qualitat del mateix. La pràctica totalitat es basa en sèries (Walker Texas Ranger, El Equipo A, Ley y Orden, Monk, S'ha escrit un crim, Ironside...), gairebé totes en castellà i repetides. A més, trobem també pel·lícules en castellà (algunes millors que d'altres, però totes catalogades amb un mínim de 3 estrelles per La Vanguardia) i dibuixos animats. També trobem un mini informatiu de 8 minuts i el magazine Arucitys, el gran supervivent de 8tv. Alfons Arús ha aconseguit una notable audiència del seu programa i porta ja diverses temporades a l'emissora de Godó, abans en castellà i ara en catanyol. Finalment, trobem concursos telefònics i un programa de reportatges a l'estil Callejeros (Zoom), un dels pocs encerts del canal.

Després d'observar el gran fiasco del canal generalista, imaginar com són els altres canals podria fer por. Des de 2008 trobem el canal RAC 105, una adaptació de la radiofòrmula del grup a la televisió. Només s'emeten videoclips, això sí, un 25% dels quals són en llengua catalana. Algun cop s'emeten petits reportatges.

D'altra banda, el tercer canal d'EDC està actualment ocupat per Barça TV. Tot i que en l'oferta inicial dels canals de Godó no figurava un canal esportiu, un acord amb el FC Barcelona ha fet possible l'emissió d'aquest canal des fa un any. El canal el produeix el mateix club. Un altre acord signat, en aquest cas amb Filmax per produir un canal de cinema, mai es va fer realitat.

Finalment, des de fa una setmana s'ha estrenat el quart canal: Estil 9, un canal de vida, salut i tendències. Algú s'havia assabentat? Ni té web, ni s'han fet anuncis, ni podem conèixer la seva graella...

En fi, observant el panorama dels canals d'EDC (ara propietat 100% de Godó), caldria preguntar-nos si és lògic que ni Govern ni CAC hagin actuat al respecte. Si al 2003 se'ls va donar tot un múltiplex, deixant fora altres propostes interessants, s'hauria de vetllar pel compliment d'aquesta concessió, no? Ni s'emet en català, ni s'emeten els quatre canals promesos, ni és una oferta audiovisual competitiva... Si amb RAC1 ho han aconseguit, tan difícil era fer-ho en televisió? O no hi ha interès? Per què ningú diu res? No els interessa als polítics posar-se en contra d'un grup tan potent?

De moment, el grup Godó continua amb unes audiències gens menyspreables d'acord a la seva programació. Així doncs, 8tv va tancar abril amb un 3,5% de share, Barça TV amb un 0,3%, Rac 105 amb un 0,3% i EDC3 (ara Estil 9) amb un 0%.

2 comentaris:

  1. Vaig estar a punt de dedicar una entrada a parlar únicament de les crítiques de les pel·lícules de La Vanguardia. Va ser el meu pare qui m'ho va fer veure, però fixa't que destaquen sempre amb el quadrat aquell el film que passen per 8tv, a més de les estrelles que li posen! Però tot s'ha de dir que en fan de molt bones eh? i que sóc una incondicional de la Fletcher! i que em sembla que la dona de l'Arús cada dia porta vestits més curts jejeje

    ResponElimina
  2. I qui es fica La Vanguardia en contra? És vergonyós que altres propostes s'hagin quedat fora de la tdt per culpa d'aquest fiasco.

    ResponElimina