diumenge, 2 de maig del 2010

Canal Català, la tele local de Convergència

El grup Canal Català va néixer l'11 de setembre de 2005 de la mà de Ferran Cera i Nicola Pedrazzoli. Aquell dia, 13 televisions locals privades històriques s'unien sota una mateixa marca per produir conjuntament la seva programació. D'aquesta manera, es reduïen costos per tal de millorar la qualitat de la programació de les televisions abans de donar el pas a la TDT. Era una bona idea però que va fer desaparèixer televisions tan emblemàtiques com Canal 50 Sabadell, Canal 10 Rubí, Maresme TV, Banyoles TV, Canal 4 Berga, Masqueta TV, Més TV Tarragona, TLB, TV Caldes, TV Osona i TV Lloret.

Un any més tard, el 22 d'octubre de 2006, el CAC feia públic el llistat de televisions privades que aconseguien una llicència per emetre en TDT. Canal Català, amb 16 llicències en total, va ser el gran triomfador. El grup Localia-Prisa també en va obtenir algunes, tot i que finalment ha renunciat a la seva gestió. És a dir, CiU (propers a Canal Català) i PSC (propers a PRISA) es repartien les llicències de la televisió local a Catalunya i deixaven sense llicència televisions locals amb molts anys d'història però de caràcter més amateur, precisament el que fa rica una tele local.

Si analitzem la programació actual de Canal Català, però, ens adonarem que no estan complint el que un bon dia van prometre: una tele local, propera i 100% en català. En alguns casos concrets, la programació de Canal Català és força correcte (sobretot CC Tarragona i CC Osona) però en altres casos, la programació és massa generalista i poc interessant. En fem un repàs:

Sèries en castellà. Per començar, i fruit de l'acord que van signar amb Telecinco, actualment s'estan emetent sèries com 7 vidas, Hospital central, Escenas de matrimonio o El comisario, íntegrament en castellà, tot i que s'havien d'haver emès doblades al català.

Religió. Cada dia s'emet la missa a les dotze del migdia. A més, el presentador del magazín de la tarda, Carlos Fuentes és un frare franciscà, fet que es nota en les seves presentacions i opinions. Sembla com si Canal Català pretengués ser l'Intereconomia català.

Política convergent. Aquest és un dels punts forts del canal. Cada dia s'emet el programa Catalunya opina, un magazín de dues hores en directe presentat per Carlos Fuentes. En aquest programa, es debateix l'actualitat catalana i poden participar els espectadors. Tot i això, la qualitat dels tertulians és més aviat baixa (Carlos Yoyas i Aída Nizar de Gran Hermano), Francisco Caja, Jordi Cañas, Josep Anglada... El resultat de la tertúlia: posar a caldo al tripartit.

Per si fós poc, fa uns dies es va estrenar un altre programa: Per a llogar-hi cadires (per cert, sobra la a de per a). En aquest programa de Marta Polo hi participen Vicent Sanchis, Salvador Sostres, Salvador Cot, Javier Nart i Enric Vila. No cal dir que la qualitat dels col·laboradors és més alta, tot i que particularment treuria un de la llista. Tot i això, en els debats també guanya CiU, sigui el tema que sigui. Finalment, Josep Puigbó modera un debat els divendres, on també es va evident la ideologia del canal.

Tarots i call tv. Fins fa poc, Canal Català era el canal dels call tv. Ara, amb la nova normativa, aquests programes presentats per Germán Ramírez, Fresita i Elba de GH... han quedat relegats a la matinada. En aquest canal també s'emeten programes de tarot, amb bastant èxit d'audiència i ingressos econòmics.

A Canal Català ja no s'emeten informatius generalistes però si que s'emet una tertúlia futbolística, un programa de l'Espanyol, un programa de denúncia social i un programa d'humor.

Televisió de proximitat. Ara bé, on trobem la programació local? Alguns canals de Canal Català si que emeten informatius, debats i programes locals, però en alguns, com el de Barcelona, no trobem ni un d'aquests espais. S'estan complint els objectius? Se li podria retirar la llicència a algun dels seus canals? O aquest canal és només una plataforma de Convergència i Partit Popular per difondre les seves idees?

5 comentaris:

  1. M'encanta el detall de l'emissió de la missa, sumada al tarot!

    ResponElimina
  2. doncs a casa mirem la missa i ens agrada poder seguir-la. És una bona iniciativa.

    ResponElimina
  3. a casa som més de tarots, buixes i/o aides que no pas de missa

    ResponElimina
  4. Doncs jo crec que es bo que hi hagi diferents canals amb diferents ideologies. És la forma en què un pot tenir una televisio més objectiva, mires un amica d'un i una mica d'un altre i et pots fer una idea de com està el panorama. Jo ja n'estic cançada de la gran socialista TV3, fins i tot els programes d'humor si obseva aquesta tendència. M'agrada que existèxin canals com intereconomia o canal català amb una tendencia de dretes, on podem saber què pensa la gent que no té les mateixes idees que jo.
    L'emisió de series en castella no t'ho debateixo, amb sembla una vergonya... ja m'insulta el fet de sentir publiciatat en castellà a TV3. Qué hi farem...
    Sobre el tema de la missa, tots (quasi bé tots) a casa tenim avis i/o avies que els agrada anar a missa o veure-la per la tele algun dia. No fa mal a ningú, a qui no li agradi que canvi de canal com faig jo i punt. El mateix penso del tarot. Es una questió de fe on cadaescu és lliure de triar.
    Per acabar, el programa del Carlos Fuentes,l'he vist alguns cops i trobo que esta molt bé. Hi ha opinions variades(tan variades com per incloure el "Yoyas") i la qüestió de la polèmica no t'ho discuteixo, però aquesta gent s'ha de guanyar la vida i avui en dia la polèmica és audiència( per desgracia) i si a través de la polèmica es van donan a coneixer, és una forma de començar (no dic la millor, però funciona). I les entrevistes d'aquet senyor són força punyeteres, no amb desegrada. És tan punyetero com en Cuni de TV3! xD

    ResponElimina