dimecres, 21 d’abril del 2010

Com afectarà als mitjans la vaga d'EFE?

L'agència EFE, la gran agència de notícies en llengua castellana i la quarta del món, segons presumeix a la seva pàgina web, inicia demà dijous una vaga que durarà 48 hores. La vaga s'inicia a les dotze de la nit de dijous 22 i finalitzarà divendres 23 a la mitjanit. Així doncs, durant aquestes 48 hores l'agència no garanteix que pugui subministrar informació als seus clients. Aquest és el primer cop en la història que EFE s'aturarà i arriba després del fracàs de les negociacions que pretenien evitar-ho.

El problema rau en el fet que l'agència no podia garantir el futur de tots els seus treballadors, i per això va plantejar una rebaixa salarial i poder evitar així els acomiadaments. L'empresa també pot mantenir els sous dels contractes temporals amb aquesta mesura. De totes formes, però, i després de diverses negociacions entre direcció i sindicats, el personal de l'agència ha decidit oposar-se al pla i per això ha convocat aquesta vaga. La principal reclamació és evitar que es reduixi el sou dels treballadors en un 4,5% de mitjana pel període 2010-2012. A més, el comitè s'ha negat a fer serveis mínims ja que EFE no està considerada una companyia proveedora de servei públic.

Aquesta notícia, a banda de confirmar la inestabilitat laboral en el sector dels mitjans de comunicació, em genera una pregunta: com pot afectar aquesta vaga d'EFE als seus clients?

Les agències de notícies s'han convertit avui dia en una font vital d'informació per a diaris, ràdios, televisions i portals d'internet.
És impossible agafar un diari de tirada nacional, autonòmica, local, comarcal... que no inclogui notícies signades amb el gèneric "Redacció" o bé amb la signatura "EFE". Les agències són un recurs perfecte per complementar columnes de breus, informació de llocs on no hi ha periodistes del mitjà, bones fotografies, notícies d'última hora... A més, en el cas dels diaris gratuïts encara representen una part més important dels continguts del diari.

Així doncs, si EFE no pot enviar gaires notícies als seus clients, estic segur que els diaris de divendres (especialment els gratuïts) evidenciaran que han hagut de cobrir aquestes columnes amb informació més antiga, d'altres agències de l'Estat (sobretot Europa Press i les autonòmiques) o bé amb una major presència d'informació d'agències internacionals. Serà interessant veure quin és l'efecte d'aquesta vaga als seus clients i com es resol aquest conflicte laboral. Per sort, però, els seus treballadors poden estar més contents que els d'alguns mitjans que estan fent fora a una part important de les seves plantilles, com el cas de l'Avui.

3 comentaris:

  1. Tens tota la raó, ara mateix sense les agències no són res els mitjans. I tot és un gran peix que es mossega la cua, pq les plantilles cada vegada més reduïdes no ajuden gaire a alleugerar la dependència q tenen cap a les agències...

    ResponElimina
  2. M'ha agradat molt. Tema interessant!
    jajajajaja

    ResponElimina
  3. A mi també m'ha agradat molt!!! Tema interessant!!!

    Et deixo el meu... xD

    Sense voler tirar pedres a la telauda de les agències, res més lluny de la meva intenció, a molts diaris ja els hi aniria bé una reducció de la informació aquesta d'agència o "redacció"...

    ResponElimina