dimecres, 28 d’abril del 2010

El valencià deixa de ser condició indispensable per treballar a Canal 9

Tothom és conscient que la llengua catalana (o valenciana, com és vulgui) està en retrocés a Canal 9, la televisió autonòmica del País Valencià. A partir d'ara, aquesta situació encara es veurà més perjudicada ja que el valencià deixa de ser una condició indispensable per treballar a l'emissora pública. Segons recull el mitjà digital L'Informatiu, això succeix per primer cop en la història de Canal 9 i s'afegeix a l'augment de programes en castellà i del gran nombre de tertulians i col·laboradors que participen en programes suposadament realitzats amb llengua catalana, però on parlen en castellà ja que desconeixen (o no volen conèixer) la llengua del país.

Els periodistes que opten a treballar durant dos anys de pràctiques als canals de la corporació valenciana han de superar una sèrie de proves i requisits. La convocatòria oficial deixa ben clar que cal conèixer un dels idiomes oficials al País Valencià. Això permetrà que a partir d'ara aquells que al·leguin saber només castellà tindran les mateixes oportunitats que els bilingües. De fet, l'ús del valencià dóna només un punt extra, el mateix que saber anglès o francès, per exemple. Disposar del títol de Periodisme o Comunicació Audiovisual dóna 13 punts, fet que ens permet veure la poca importància que es dóna a partir d'ara al valencià, molta menys que la que se li demana a un policia local. És lògic que a un policia se li demani saber parlar i escriure correctament en valencià i a un periodista no? Això només té una explicació: castellanitzar Canal 9 i els diferents mitjans de la RTVV.

Si això ja és greu, la cosa no queda aquí. De tots aquests nous periodistes que entren en pràctiques, la majoria són derivats a informatius, dels pocs elements de la graella emesos 100% en valencià. Per tant, si la redacció es comença a omplir amb personal monolingüe, la llengua dels informatius es
podria veure perjudicada. De fet, al canal 24/9, un intent de 3/24 valencià, el 90% del seu personal prové d'aquestes proves de selecció.

Finalment, per optar a una d'aquests nous contractes cal superar unes proves de selecció, a les quals opten cada any unes mil persones, tot i que només hi ha 70 places disponibles. El 30% de la nota final correspon a l'entrevista personal, fet que permet seleccionar personal afí als responsables de la selecció.

El valencià està en perill a Canal 9. I a més, el govern de la comunitat posa traves per a la recepció de TV3. Al País Valencià, cada cop serà més difícil informar-se en la seva pròpia llengua. Més que trist, és denunciable!

2 comentaris: